"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 decembrie 2017

Margareta Paslaru, calendar 1967: invitata la Festivalul Varadero impreuna cu Dan Spataru si Hanry Malineanu



Intre 1 si 15 decembrie 1967 s-a desfasurat la Varadero, in Cuba, “Festivalul cantecului”. Tara noastra a fost reprezentata de interpretii Margareta Paslaru, Dan Spataru si compozitorul Hanry Malineanu.
Margareta Paslaru si                                                                       
Dan Spataru pe scena festivalului                                                                           

Melodia “Ale tale” (muzica Aurel Manolache) cu text adaptat de Margareta Paslaru in limba spaniola a fost singura piesa care a purtat numele festivalului si i-a transformat pe cei doi mari artisti in adevaratele vedete ale editiei din acel an.
Au fost invitati artisti din 19 tari care au participat la 15 concerte desfasurate la Varadero (10) si Havana (5). Printre participanti: Sergio Endrigo si Jenny Luna (Italia), Jaromir Mayer si Eva Pilarova (Cehoslovacia), Ewa Demarczyk (Polonia), Iulia Ciogheli (URSS), Pauline Julien (Canada), Margarita Dimitrova, Yordanka Hristova (Bulgaria), Massiel (Spania), Roy Harper (Anglia), Isabelle Aubert, Jose Bartel, Francesca Soleville (Franta), Less Cariton (Barbados), Vermon Harcourt (Insulele Bermude), Susana Koncz (Ungaria), Margarita Bauche (Mexic), Emilhenco (Monaco), Teresa Paula (Portugalia), Dahd Sfeir (Uruguay), Zafir Hadzimanov (Iugoslavia) si, bineinteles, Cuba.
Magazin 16.12.1967, Victor Stamate:  “Festivalul de la Varadero, rasplatind pe interpreti cu aplauzele generoase ale publicului si nu cu premii, ofera cantaretilor un climat scutit de emotiile si limitele impuse de prezenta juriului”  


Saptamana Culturala a Capitalei, 24.11.1967: “Zilele trecute au plecat in Cuba compozitorul H. Malineanu, cantaretii Margareta Paslaru si Dan Spataru, pentru a participa la Festivalul de muzica usoara care se va desfasura la Varadero intre 1 si 15 decembrie”
Romania libera, 07.01.1968 – “Cantaretii romani Margareta Paslaru si Dan Sparatu s-au bucurat de un deosebit succes interpretand melodia “Varadero”, dedicata festivalului international care are loc in localitatea cubaneza cu acelasi nume.”

Magazin 16.12.1967, Victor Stamate:  “Seria cantaretilor straini a fost deschisa de Margareta Paslaru. Talentata noastra cantareata, simpatica si cocheta, a cucerit publicul chiar din prima seara, interpretand adorabil melodia lui George Grigoriu “Serenada tineretii”, mult indragita de ascultatorii cubanezi (una din emisiunile muzicale ale postului de radio Havana incepe si se termina cu acordurile acestei serenade). (…) Publicul a rasplatit cu ovatii melodia “Varadero”, compusa in cinstea festivalului si cantata in duet de Margareta Paslaru si Dan Spataru. La cererea publicului, bucata a fost repetata cu acelsai suces in al treilea concert.”
Informatia 16 ian. 1968, N. Paduraru, Interviu cu H. Malineanu: “-Ce ne puteti spune despre tinuta festivalului?  - In primul rand ca a fost de foarte buna calitate. Cu atat mai meritorie mi se pare evolutia celor doi interpreti romani, Margareta Paslaru si Dan Spataru, care si-au cucerit popularitatea si simpatia tuturor. Ei au fost, de altfel, invitati sa participle si la festivalul din 1968.”
Saptamana Culturala a Capitalei, 05.01.1968,E. Elian, interviu “Margareta Paslaru, cantareata tineretului (Havana)”: “In ceea ce ma priveste, am cantat “Toata tineretea mea esti tu” de H. Malineanu, “Ionel, Ionelule” de Claude Romano, compozitia mea “Indiferentul”, bineinteles “Trandafirii tai” si “Pe aripa vantului”, iar in incheiere, alaturi de Dan Spataru, duetul “Ale tale” de Aurel Manolache, pentru care am scris un text spaniol. In plus, mi s-a cerut sa interpretez melodia lui George Grigoriu “Serenada tineretii” (foarte popular in Cuba datorita filmului romanesc “Vacanta la mare”) pentru care compozitorul H. Malineanu a scris pe loc aranjamentul orchestral necesar.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu