"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 5 februarie 2017

Margareta Paslaru - primul film muzical "Impuscaturi pe portativ" 1968


In 1962 regizorul Andrei Calarasu a distribuit-o pe Margareta Paslaru in filmul “Doi baieti ca painea calda”, prima aparitie pe marele ecran; a interpretat personajul “artista Margareta Paslaru”. A urmat rolul dramatic Iulia din coproductia “Tunelul” – regia Francisc Munteanu, pentru care in 1966 a primit “Diploma pentru debut in cinematografie”. In 1967 regizorul Lucian Bratu i-a oferit rolul de intindere Ruxandra Vancu in pelicula “Un film cu o fata fermecatoare”, scenariu Radu Cosasu, avandu-l a partener pe Stefan Iordache.

In 5 februarie 1968, la cinema Republica (actual Scala) are loc premiera filmului “Impuscaturi pe portativ”, regia Cezar Grigoriu, scenariu Dimos Rendis, Cezar Grigoriu, decoruri arh. Aureliu Ionescu, muzica George Grigoriu. Din distributie au facut parte Margareta Paslaru, Cornel Fugaru, Nancy Holloway, Nae Roman, Stefan Banica, Dumitru Furdui, Puiu Calinescu, Stefan Tapalaga, Ovidiu Teodorescu, Nicu Constantin, Mihai Berechet, Lucia Boga.

Click fragment video din film: Margareta Paslaru, Cornel Fugaru "Rata"
Click fragment video din film: Margareta Paslaru si Cornel Fugaru - Nu stiu ce sa fac










De a doua zi filmul a rulat si la cinema Bucuresti iar pe 8, 9 februarie la Sala Palatului (Saptamana Culturala a Capitalei 02.02.1968)

 


Ioan Mihaileanu, Contemporanul, 16.04.1968: “(…) Ce pacat ca Margareta Paslaru, acest copil teribil al cantecului romanesc de muzica usoara – si in ultimul timp autentica artista de cinema – dispune de o partitura atat de redusa, muzicala, actoriceasca, umoristica, iar intregul film nu graviteaza in jurul ei.(…)”

Tudor Cranfil, Informatia Bucurestiului, 12.02.1968: “Cat despre Margareta Paslaru, acest film nu i-a solicitat din pacate posibilitatile de expresie in masura mult mai mare decat o obisnuita emisiune de varietati. Fara indoiala ca o intalnire cu populara solista de muzica usoara ramane agreabila, dar de ce nu face oare studioul  Bucuresti efortul pentru realizarea acelui film musical care sa valorifice polifonic, insusirile evidente ale actritei? (…)”

D.I. Suchianu, Gazeta literara, 15.02.1968: “(…) In doua ceasuri avem exact doua minute suportabile, cand Margareta Paslaru, care este, sarmana, o buna actrita, executa cu mult haz o parodie de cantec modern italian, interupt brusc de scoaterea perucii si rochiei, pentru a se preface intr-o neaosa taranca moldo-valaha. Trecerea de la un personaj la altul e magistral facuta de aceasta artista demna de o mai buna cauza.(…)”

Eugen Atanasiu, Romania libera, 7 feb. 1968: “(…) Cantecul, sustinut cu o verva degajata, extrem de comunicativa de catre Margareta Paslaru, secondata de Cornel Fugaru (iata un cuplu pe care s-ar putea putea bizui filmul nostrum musical!) si cu admirabilul concurs al formatiei Sincron, are treceri spirituale de la parodie la slagarul durabil. (…)”





Odata cu premiera filmului este lansat si discul vinil 45 - EDC 917 cu melodii din film interpretate de Margareta Paslaru, Cornel Fugaru si formatia Sincron. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu