"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 februarie 2017

Despre Margareta Paslaru si cei doi invitati


Sursa: Observatorul militar nr. 7/15-21 februarie 2017
PERSONALITATI
Doi tineri muzicieni militari invitatii Margaretei Paslaru la Radio Clasic
Margareta Pâslaru, legenda muzicii uşoare româneşti, va sarbatori 60 de ani de cariera pe multiple planuri. A fost onorata  in 2016  cu placheta "Artist Plurivalent" Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate,  oferit de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film (UARF).

 Numele artistei  este întipărit în conştiinţa românilor prin sute de inregistrari, filme, emisiuni TV,  si prin diversitatea genurilor abordate. A reuşit întotdeauna să ajungă la inima publicului sau. Margareta Paslaru isi exprima crezul prin acest motto care dezvaluie o alta fateta, generozitatea:  In tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim 'numele' spre binele altora.
Susţine tineri talentaţi,  interpreţi ai diferitelor genuri muzicale  - pop, clasic, jazz, folk, rap, operă, alături de artişti plastici, regizori de film. De asemenea, sprijină cauze meritorii, prin muzică, precum CD-urile de autor  Actorii cantă - UNITER şi Stelele filmului cântă – UCIN, în beneficiul artiştilor cu probleme de sănătate, care s-au retras  de pe scenă, sau din lumea filmului. Totodată, încă din 2010, artista oferă un premiul anual care îi poartă numele, pentru Originalitate Interpretativă.
Oprindu-ne doar la primul exemplu, susţinrea tinerilor artişti, menţionam „Consultatii artistice” 2006-2007 la Tinerimea Romana. De asemenea, din 2009, Margareta Pâslaru a iniţiat un proiect generos, rubrica radiofonică Margareta Pâslaru prezintă pe... la emisiunea  'Radioul de sambata seara' cu Pompilius Onofrei. Trecand la Radio Cultural intre 2013-2016 inclusiv,  gazda a fost Daniela Ivanov la 'Espresso de week-end'. În fiecare emisiune, un nou artist, la început de drum, îşi făceau auzită vocea şi cunoscută arta. O parte dintre tineri au fost cooptaţi de artistă în propriile proiecte. Rubrica a continuat  fără întrerupere, iar in al 8-lea an de existenta, a devenit emisiunea 'Margareta Pâslaru de vorbă cu...un tanar talent' produsa de Andrei Enescu la Radio Clasic. Episoadele saptamanale ne reamintesc crezul celei care a initiat conceptul: Cred că fiecare artist creează o treaptă ce serveşte la urcuşul noilor talente.
Ei bine, săptămâna trecută, ne-am bucurat să descoperim în invitaţii doamnei Paslaru doi militari, plutonierul Sergiu Andrieş, de la Muzica Militară a Brigăzii 1 Infanterie Argedava, şi colega noastră, plutonier Alina Crişan Amandoi, saxofonisti.
-      Cum a inceput acest proiect de promovare a tinerilor artisti?
-  In 2006 domnul Voicu Enachescu la Tinerimea Romana,  a incurajat programul  pe care l-am propus 'Consultatii artistice". S-au inscris  acei dornici de afirmare,  curiosi sa invete cate ceva despre interpretare-frazare, miscare scenica. Unii au fost inclusi in spectacole,  altii, aveau nevoie de indrumare. Sunt mandra de evolutia celor pe care ulterior  i-am  invitat la Radio.  
-      Cum ii alegeti pe invitati?
-  Urmarind plaja muzicala remarc  performante autentice. Desigur, apreciez in continuare si recomandarile altor profesionisti. Dar pe Alina Crisan, o aparitie iesita din comun, saxofonista frumoasa si talentata, am admirat-o  in cadrul unei repetitii cu trupa Casa Presei,  fusesem invitata domnului  Basarabescu. Asteptam noi inregistrari. Succes, Alina!
Cum a ajuns cantecul militar la urechea Margaretei Paslaru ne povesteste Alina. “Am cunoscut-o pe doamna Margareta Paslaru in 2012, la emisiunea radio Sala de repetitii, unde am cantat cu formatia Casa presei. Dansa era in sala, ne-a ascultat si, la sfarsit, mi-a spus de proiectul de promovare a tinerilor artisti si am facut schimb de numere de telefon. Sincer, nu ma asteptam sa ma sune. In showbiz, in cateva luni, inveti ca orice suna prea frumos nu se concretizeaza (inveti sa nu te mai entuziasmezi). Asa ca m-a luat prin surprindere, un an mai tarziu, invitatia de a participa la emisiunea Margareta Paslaru prezinta pe … Tin minte ca, dupa ce m-a sunat, am mers acasa si am studiat cu o pofta cum nu mai avusesem de mult timp. Emisiunea mi-a deschis multe usi si, de-a lungul timpului, am pastrat legatura. La finele anului trecut, doamna Margareta Paslaru m-a sunat din nou, sa ma intrebe ce am mai facut si sa repete invitatia. Mi-a dat ocazia sa prezint publicului noul proiect la care lucrez, un duet de saxofon, impreuna cu Sergiu.”
Sergiu Andries: “Este o onoare sa fii invitatul unui artist de calibrul Margaretei Paslaru. Emisiunea dansei nu este doar despre promovarea tinerilor artisti. Prin experienta pe care o are si interesul cu care urmareste evolutia muzicii romanesti, vede clar ce lipseste in peisajul artistic, ce directie nu este valorificata si unde este loc sa intervii cu ceva nou. Margareta Paslaru nu sprijina tinerii artisti doar prin promovare, ci si cu idei. Si ii multumim pentru asta!”
Mai multe informatii despre activitatea Margaretei Paslaru, precum si inregistrarile emisiunilor pe care le realizeaza, gasiti pe blogul artistei – margaretapasalaru.blogspot.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu