"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 12 iulie 2014

Margareta Paslaru sarbatorita in presa pe 9 iulie 2014

Sursa: Ziarul de Constanta / 09.07.2014 / autor Rodica Mitu

ŞTIAŢI CĂ...?
ASTĂZI, „UN MIT AL MUZICII UŞOARE” ÎŞI SĂRBĂTOREŞTE ZIUA DE NAŞTERE... 

Născută pe 9 iulie, în aceeaşi zi cu Angela Similea şi Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, „un mit al muzicii uşoare”, cum a numit-o compozitorul George Grigoriu, împlineşte vârsta de 71 de ani.

Potrivit Wikipedia, în 1958, Margareta Pâslaru a debutat în muzica uşoară la Casa de Cultură Griviţa Roşie, iar prima apariţie în public a avut loc la vârsta de patru ani şi jumătate, când a interpretat rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini.

Datorită vocii cu multiple posibilităţi de exprimare, cei mai importanţi compozitori i-au încredinţat creaţiile lor, multe dintre acestea fiind scrise special pentru glasul ei aparte. Dintre melodiile Margaretei Pâslaru amintim „Chemarea mării”, „Va veni o clipă”, „O mască râde, o mască plânge”, „La Marea Neagră”, „Cine ştie”, „Lasă-mi toamnă pomii verzi”.

În 1968, a fost distinsă cu un Disc de Aur. A apărut pe aceeaşi scenă cu nume internaţionale importante, precum Amalia Rodriguez, Dalida, Adriano Celentano. În anul 2008, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la debutul său, Margareta Pâslaru a fost sărbătorită la Uniunea Compozitorilor.

_________________________________________________________________________

Sursa:  Telegraf de Constanta / 10.07.2014 / autor Mirela Stinga

Margareta Pâslaru, la 71 de ani

Actriţa şi cântăreaţa Margareta Pâslaru şi-a aniversat, ieri, ziua de naştere. La împlinirea celor 71 de ani, artista a spus că cel mai frumos cadou pe care ar putea să-l primească ar fi confirmarea vânzării CD-ului „Actorii cântă”, în beneficiul campaniei „Artiştii pentru artişti” a Uniunii Teatrale din România. „Îmi doresc vestea bună care confirmă vânzarea CD-ului de autor „Actorii cântă”, în beneficiul campaniei „Artiştii pentru artişti”. Îmi voi sărbători aniversarea lucrând cu plăcere, definitivând textul unei compoziţii. Ziua se va încheia în familie”, a spus, ieri, artista.

La ceas aniversar, Margareta Pâslaru nu i-a uitat nici pe colegii ei de breaslă Angela Similea, Mirabela Dauer şi Daniel Iordăchioaie, care şi ei şi-au sărbătorit, ieri, ziua de naştere. „Continuând tradiţia şi anul acesta, le doresc colegilor realizarea viselor”, a spus marea artistă cu ochi albaştri-violet

_________________________________________________________________________

Sursa: StirileRol.ro / 09.07.2014

Astazi sarbatorim trei mari doamne ale muzicii romanesti - fragment

Ziua de 9 iulie este una deosebit de importantă în istoria muzicii ușoare românești. În această zi deosebită s-au născut trei dintre marile artiste ale României: Angela Similea, Margareta Pâslaru și Mirabela Dauer.

Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru s-a născut pe 9 iulie 1943, la Bucuresti. S-a remarcat prin talentul său muzical, dar si prin actorie. Este în acelasi timp cântăreată, compozitoare, textieră, actrită de teatru si film, realizatoare TV si Radio.
Prima aparitie în public a Margaretei Pâslaru a avut loc la vârsta de 4 ani jumătate, pe scena Operei în rolul copilului din Madame Butterfly, de Puccini.

După o carieră de exceptie, Margareta Pâslaru a fost sărbătorită la Uniunea Compozitorilor în 2008 cu prilejul aniversării a 50 de ani de la debutul său. Īn 2010, la împlinirea unei jumătăti de secol de la primul disc, artista a lansat CD-ul „Lasă-mi toamnă, pomii verzi“ si a primit Trofeul Electrecord. Fundatia Radio România a editat în 2013 CD-ul aniversar „Margareta 70“ - 55 de ani de activitate artistica.

Descoperită de Ileana Pop în 1959 ca artist amator, apare pe 10 iulie 1960 în emisiunea lui Valeriu Lazarov "Toată lumea face sport" dedicată câstigătorilor români la Olimpiada de la Roma. Margareta a interpretat cu acea ocazie „Piccolissima serenata“ în limba italiană; în studio mai apar: Coca Andronescu, Trio Grigoriu si Mircea Albulescu. În următoarea emisiune, în duet cu Marina Voica, lansează versiunea românească a piesei "Pe aripa vântului". În 1961 Margareta Pâslaru obtine Premiul I la faza orăsenească a celui de-al VI-lea concurs al artiștilor amatori din raionul Grivita Rosie.

În 1968, juriul international al Festivalului Cerbul de Aur îi ofera Margaretei Pâslaru Mențiunea „Cerbul de Aur“, ceea ce înscrie numele României în palmaresul primei editii. Artista sărbătoreste 10 ani de activitate printr-un „One Woman Show“ cântând 23 de piese, unele, compozitii proprii. În 1969 face un salt de la statutul de concurent la cel de vedetă în recital, acompaniată de propria formatie (Rolf Albricht) si creându-ti coregrafia. Invitată să cânte si în străinătate, Margareta nu primeste viză timp de 10 ani.

În 1981 Margareta Pâslaru prezintă primul recital de autor pe versurile unor poeti consacrati cum ar fi Ion Minulescu, Ana Blandiana, Virgil Carianopol. Acompaniată de „Romanticii“ lui Mircea Drăgan, Margareta vine cu propriul concept prin care îsi schimbă costumatia la vedere, „cuierul cu personaje“. A fost o altă etapă importantă în cariera artistei.

În ceea ce priveste filmografia, Margareta Pâslaru s-a remarcat prin rolurile din „Veronica” si „Veronica se întoarce”.
.
_________________________________________________________________________

Sursa: Glasul.md / 09.07.2014






Diversificarea exprimării artistice face parte din felul de fi a Margaretei Pâslaru. Neliniştea, curiozitatea, descoperirea soluţiei care rezolvă problema, faptul că este necesară celor din jur o încarcă progresiv cu energii nebănuite. Personalitatea complexă a culturii româneşti împlineşte astăzi 71 de ani.
Click: Gelosul



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu