"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 martie 2012

Margareta Paslaru, aleasa de Camelia Dascalescu sa-i interpreteze melodiile

Margareta Paslaru, Dan Spataru si Anca Agemolu au fost alesi sa reprezinte Romania la prima editie a Festivalului Cerbul de Aur 1968. In pregatirea acestui eveniment, Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta (C.S.C.A.) a organizat un curs pentru acesti solisti sub conducerea compozitoarei Camelia Dascalescu.
La festival, Margareta Paslaru a interpretat si melodia Cameliei Dascalescu „Nu-ti fie teama de-un sarut” (text Viorel Burlacu) alaturi de „Acesta e cantecul meu” (muzica Charlie Chaplin, text Margareta Paslaru).  



In 1969 a aparut la Electrecord discul "Melodii de Camelia Dascalescu" pe care Margareta Paslaru a inregistrat melodia "Vara" iar in 1970 apare discul "Margareta si melodiile Cameliei Dascalescu" .
Editura Muzicala a Uniunii Compozitorilor publica in 1972 volumul TELE RECORDING XX – intalniri cu muzica usoara, scris de  Mircea M. Stefanescu.
In interviul publicat in aceasta carte, compozitoarea Camelia Dascalescu deapana cateva amintiri despre Margareta Paslaru:
"(…) unsprezece ani am fost conducatoarea sectiei de Estrada de la Centrul Universitar Bucuresti. Acolo, la studenti, i-am cunoscut si i-am crescut, printre altii, pe Margareta Paslaru (a fost sase luni studenta la drept, apoi, rapita de muzica usoara, a ales drumul vedetei; am vazut-o in teatru, Liviu Ciulei a distribuit-o in Opera de trei parale, am vazut-o in filmul O fata fermecatoare si in cate si in cate emisiuni ale micului ecran) (…).
(…) Se discuta mult despre Margareta Paslaru; in ceea ce ma priveste, nu cred ca mai pot sa fiu obiectiva. Cert este ca o buna parte a publicului o apreciaza, si, ceea ce este fara indoiala foarte bine, este ca munceste din rasputeri, ca se straduieste sa se amelioreze incontinuu; mai precis: se situeaza intr-o lumina cu mult deosebita de cea a colegilor ei. Foarte putini interpreti de la noi stiu ca un recital de muzica usoara se pregateste tot atat de atent cat isi pregateste, de exemplu, un inginer proiectul sau; ei nu sesizeaza nici acum ca pe scena nu ai voie sa faci niciun gest pe care sa nu-l fi studiat vreme indelungata si sa te fi convins de logica lui, ca fiecare pas trebuie sa fie stiut dinainte, ca pana la bisurile care eventual vor fi cerute de public trebuie repetate, si totul, totul spre a preintampina orice lucru neprevazut (…)."
Cu prilejul sarbatoririi a 50 de ani de la debutul Margaretei Paslaru, printre cei care au fost alaturi de legendara artista in Aula Uniunii Compozitorilor s-a aflat si compozitoarea Camelia Dascalescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu