"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 8 ianuarie 2012

Margareta Paslaru - actrita in filmul "Tunelul" pe TVR International - 7 si 8 ianuarie 2012


Televiziunea Romana, pe canalul TVR International, a programat, dupa mai bine de 30 de ani, filmul artistic “Tunelul”. Prima difuzare a fost pe 07.01.2012 iar reluarea pe 08.01.2012.


TUNELUL
Regia: Francisc Munteanu
Scenariul: Gheorghi Vladimov, Francisc Munteanu
Muzica: George Grigoriu
Scenografia: Marcel Bogos
Imaginea: Alexandr Selenkov, Iolanta Cen Yu Lan
In distributie: Valentina Maliavina, Margareta Pâslaru, Emmerich Schaffer, Alesei Loktev, Ion Dichiseanu, Ştefan Bănică


Al patrulea debut artistic al Margaretei Paslaru, (dupa cel de solista de muzica usoara-1958, actrita de teatru-1964, solista de muzica populara-1964) a fost cel de actrita de film in 1965.
Pentru filmul a carei actiune se petrece in 1944, regizorul Francisc Munteanu a ales-o pe Margareta Paslaru sa interpreteze rulul Iuliei, o cantareata de local intr-un oras din Ardeal. 
Coproductia Romano-Sovietica “Tunelul” a avut in distributie atat actori romani cat si rusi iar filmarile s-au desfasurat in 1965-1966 in tara noastra si in URSS la studiourile “Mosfilm”.
Premiera romaneasca a filmului a avut loc la Festivalul National de Film “Pelicanul de Aur” editia a III-a, Mamaia, pe 20 iunie 1966. Juriul festivalului i-a acordat Margaretei Paslaru “Diploma pentru Debut in Cinematografie”, recunoscand astfel valoarea interpretarii tinerei actrite.
Pe 3 noiembrie 1966 filmul a fost prezentat in cadrul “Festivalului filmului sovietic” desfasurat la cinematograful “Republica” din Bucuresti.
Filmul a rulat si pe ecranele din URSS cu dublarea in rusa a vocilor actorilor dar, foarte important, melodiile au ramas in limba romana, in interpretarea originala a Margaretei Paslaru.
Pentru cine vrea sa urmareasca aceasta varianta a filmului, poate accesa link-ul:
Secvente din varianta in limba romana se pot urmari la:


Melodiile interpretate de Margareta Paslaru in film, compuse de George Grigoriu pe textile lui Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu, au fost imprimate si la Electrecord. Discul EDC-713 “Melodii din filmul Tunelul” a aparut tot in 1966 si contine “Marea mea iubire”, “Si tu imi placi”,  “Unde esti” in interpretarea Margaretei si o a patra piesa, orchestrala, “Tango”. Inregistrarea a fost facuta cu acompaniamentul Orchestrei Radio condusa de Sile Dinicu.


 Sursa citate: www.margareta.com
ANTOANETA TANASESCU - Contemporanul, 1966: "Margareta Paslaru (diploma pentru debut in cinematografie la al III-lea Festival al filmului de la Mamaia) inscrie in cea de-a saptea arta un inceput de drum ce trebuie realmente sustinut."
CINEMA 1966: "Mai semnalam cu acest prilej debutul Margaretei Paslaru in film, un debut cu atat mai remarcabil cu cat l-a avut drept partener principal pe Emeric Schaffer, interpretul lui Otto von Kelner, cu al carui joc nuantat, insinuant, gradat, a izbutit sa se armonizeze. Imaginea Iuliei nu mai are nimic in comun cu cea a adolescentei copilaroase care a insotit-o pe Margareta Paslaru de-a lungul carierei muzicale."
CALIN CALIMAN  Contemporanul, 1966: "Margareta Paslaru atesta disponibilitati interpretative majore in Tunelul."
EUGEN ATANASIU – Romania libera 12.11.1966 : "In rolul cantaretei Iulia, Margareta Paslaru isi face un debut care-i releva inzestrarea certa pentru film."
MIHAI IACOB – Scanteia 12.11.1966: "Diploma pentru debut in cinematografie acordata la Mamaia, Margaretei Paslaru, consemneaza un succes."
MIHAI LUPU - Apararea Patriei 09.11.1966: "In schimb aparitia cantaretei Iulia, personaj care prilejuieste un promitator debut in cinematografie, aduce o nota aparte in atmosfera filmului."
D. I. SUCHIANU - Gazeta Literara 1966: "Margareta Paslaru intruchipeaza un personaj foarte nou pentru repertoriul ei ( in afara de cateva filmulete muzicale la Televiziune si de Polly din "Opera de trei parale ", este totusi debutanta in cinematografie); o cantareata de local, cu un rictus circumflex a la Marlene Dietricht, fata buna, colaborand cu comunistii. Replicile ei sunt debitate cu sobrietate, cu o naturalete, cu o concentrare care rascumpara , prin calitatea lor, cele cateva clipe cand (nu din vina ei, ci a regiei ) este pusa sa cante un "Oci ciornaia"… Dar, inca o data, nu fusese vina ei…"
TOMA ATANASIE - Scanteia tineretului, 17.06.1966: "Debutul Margaretei Paslaru este mai mult decat promitator, aceasta oferind publicului o cu totul alta infatisare, decat cea cunoscuta in spectacolele de la televiziune."
EUGEN BUIA - Informatia Bucurestiului 17.06.1966: "Printre actorii romani, reamintim un debut interesant, Margareta Paslaru, pe care regizorul Francisc Munteanu a distribuit-o in rolul Iuliei."
ADRIANA FIANU - Gazeta literara, 23.06.1966: "A patra ipostaza a Margaretei Paslaru - cantareata, actrita de teatru, prezentatoare in aceste zile a realizatorilor in concurs si in sfarsit, actrita de film, in "Tunelul"- demonstreaza puterea de munca, studiul tenace si aptitudini."
SANDA FAUR: "Margareta Paslaru a putut parea unora o aparitie meteorica, o moda, un capriciu. Evident, nu e. Face teatru, face film, cu tenacitate, cu vointa, muncind cu pumnii stransi. Si canta in continuare cu talent. A trecut cu bine momentul critic cand se despart apele, cand se vede cat la suta din glorie a fost fum si cat si-a tras seva din pamantul harului adevarat."
MAGDA MIHAILESCU – Flacara 26.10.1966:  In sfarsit, debutanta in film,  Margareta Paslaru, intr-un rol destul de conventional (Iulia, cantareata cu visuri distruse de razboi) dovedeste ceea ce banuiam: o disponibilitate artistica in stare sa asimileze experientele noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu