"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

joi, 6 aprilie 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Dan Iliescu, fondatorul trupei Timpuri Noi


Sursa: clasicradio.ro, 05.04.2017
Domnul Dan Iliescu, fondatorul trupei Timpuri Noi, este invitatul doamnei Margareta Paslaru, Joi, 6 aprilie, de la ora 12:00, la Radio Clasic.
De la înființare până în 1991, Timpuri Noi a fost ceea ce se numește o trupă underground, în special datorită versurilor și subiectelor abordate în piese, considerate subversive de către regimul comunist. Trupa era interzisă la radio și TV, iar cluburile care îi găzduiau riscau să fie închise, după cum spunea Dan Iliescu într-un interviu în 1997.
După 1989 și căderea comunismului, Timpuri Noi începe să își facă loc în curentul principal al perioadei. Anii 1994 și 1995 sunt cei mai de succes pentru Timpuri Noi, trupa fiind descoperită și apreciată deopotrivă de media și de tineret.
Formația a fost prezentă la toate edițiile festivalului Rock București, având onoarea să deschidă recitalurile unor nume importante cum ar fi: Ian Gillan și Uriah Heep (1992), Asia și Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost și Jethro Tull (1994), Iron Maiden și Kreator (1995). Pe data de 20 mai 1994 Timpuri Noi este prima formație din România care apare unplugged într-un spectacol la Teatrul Ion Creangă din București (eveniment inregistrat și lansat apoi pe casetă).
În 1995 Timpuri Noi participă la festivalul RockMania, de pe Stadionul Național, în care au cântat în deschidere pentru Eros Ramazzotti, Joe Cocker și Rod Stewart.
În 1996 recitalul la Festivalul Cerbul de Aur beneficiază de o regie și o scenografie puțin obișnuite în peisajul aparițiilor rock din România, și care s-a ridicat la standardele internaționale.
În total, Timpuri Noi a apărut, în anii 1994-1997, în mai mult de 150 de spectacole. Totodată, Timpuri Noi a participat și la spectacole non-profit, ale căror beneficii au fost donate în scopuri caritabile.
Trupa se desparte în anul 2001. Într-un înterviu acordat Heavy Metal Magazin în 2002, Dan Iliescu dezvăluie motivul: disensiunile financiare între Iliescu și restul membrilor, Iliescu considerând că un artist trebuie să câștige bani doar din muzică, nu și din activități conexe. Ceilalți membri aveau și joburi normale, Iliescu reproșându-le că se ocupă mai mult de asta decât de muzică.
Artan înființează formația Partizan, cu care realizează albumul „Am cu ce” în primăvara lui 2002, iar Dan formează ZIDD, o trupă în care el cântă vocal și chitară. Partizan se bucura de un succes efemer cu piesa "Fata mea", Zidd rămânând puțin cunoscuți publicului. Cele două trupe au viață scurtă, iar Artan revine la Timpuri noi în 2004.
Timpuri Noi revin în 2006 cu un nou album, „Back in Business”. Discul conține 4 piese noi, 6 piese vechi reinterpretate și 7 remixuri. Se filmează un videoclip pentru piesa „Umbrela”, urmat de unul pentru piesa „Tata”, amândouă fiind rulate sporadic la posturile tv de muzică.
Trupa își reia concertele prin cluburi, fiind în continuare o trupă fără un deosebit succes comercial. În 2009, Artan părăsește formația definitiv și pune pe picioare din nou trupa Partizan, împreună cu Răzvan Moldovan și alți doi membri, interpretând melodii din repertoriul Timpuri Noi și creații proprii.
Cu un suflu nou, în luna iunie 2010 Timpuri Noi se relansează în formula Dan Iliescu (chitară, voce), Tica Alexe (vocal), Vlady Săteanu (bass), Andrei Bărbulescu (tobe) și Florin Tuliga (programming). Această componență rezistă până la finalul lunii august 2010, Bărbulescu, Săteanu și Tuliga părăsesc trupa, fiind înlocuiți de Felix Sfura (tobe) și Sabin Penea (bas, vioară), formulă în care susțin concerte în țară în pregătirea unui album lansat în 2012.
Începând cu anul 2015, formațiile Timpuri Noi și Partizan încep să susțină mai multe concerte împreună prin țară. Concertele sunt foarte apreciate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu