"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 octombrie 2012

Margareta Paslaru a fost invitata la "Psihologul muzical" editia 525




________________________________________________________________________________________________________________
Sursa: Romania-actualitati.ro / 21 octombrie 2012 / autor Andrei Partos
O cifră impresionantă pentru multe emisiuni de oriunde: 525 de nopţi de vineri! Am aniversat cu o invitată specială:Margareta Pâslaru
Este o revenire în studio după 4 ani şi 8 luni. De data asta a sosit cu un alt play-list, dar şi cu o carte proaspăt lansată: “Eu şi timpul – viaţă, vocaţie, viziune” (editura Curtea veche). Este prima parte a unei povestiri (autobiografie scrisă cu maximă decenţă) pe care o aşteptam demult. Fotografiile publicate în carte sunt repere ale istoriei pop! 
55 de ani de carieră şi 70 de ani de viaţă se împlinesc în 2013. Până atunci Margareta Pâslaru caută o soluţie pentru un concert potrivit actualei dispoziţii sufleteşti şi vocale, fără piesele care n-o mai reprezintă azi. Ca solistă a colaborat cu 65 de compozitori de-a lungul carierei. O cifră demnă de Cartea Recordurilor! Această deschidere spre numeroşii creatori a contribuit la diversificarea repertoriului care include stiluri şi ritmuri de tot felul, de la vals la rumba, cha-cha, tango sau twist, rock’ n’ roll şi blues. De reţinut faptul că Margareta a compus şi compune nu numai pentru sine ci şi pentru colege de breaslă. În emisiune au dominat piesele proprii. Solicitările ascultătorilor au fost numeroase, întrebările au primit răspunsuri. Mulţi prieteni ai emisiunii, care ne ascultă din SUA, Canada, Germania, Spania sau Italia s-au bucurat mult de reîntâlnirea cu Margareta Pâslaru. O veste bună pentru ei, şi nu numai, a fost vestea reeditării albumului “Margareta – 50 de ani de la primul disc” (a apărut la Electrecord, cu sprijinul Radio România, în 2010). Cartea se poate comanda şi prin internet. În cele aproape 3 ore, pe care le-a petrecut în studio am aflat multe neştiute despre cariera invitatei!
________________________________________________________________________________________________________________


Prima melodie difuzata in aceasta emisiune a fost cea mai recenta inregistrare a Margaretei Paslaru, compozitia proprie (muzica si text) “Libertatea nu se invata”. A fost o premiera radiofonica dupa ce marea artista o interpretase live la Gala Crucea Rosie 2012, transmisa de TVR pe 23 septembrie . Si, pentru ca bucuria sa fie si mai mare, Andrei Partos a retransmis-o si in a treia ora de emisie. Am mai ascultat alte cateva compozitii semnate Margareta Paslaru: “Timpul”, “Eu si timpul”, “Flacari”, “Tatal nostru”, “Diamant fermecat” –melodia pentru care in 1981 a primit Premiul de popularitate la concursul de creatie “Slagare in devenire”- , “Tare-am fost” si “Lasa-mi toamna, pomii verzi” - cel mai longeviv slagar al artistei, prezent in colectia “80 de ani de muzica in 80 de ani de radio – cele mai frumoase melodii romanesti difuzate vreodata la radio”.
Am reascultat cateva melodii pe texte semnate Margareta Paslaru – “Tango Toledo”, “Mambo italiano” si “Acesta e cantecul meu”. Diversitatea ritmurilor  a continuat cu un vals lent – “Doua inimi cantau” si  un potpuriu de tangouri compus din “O poveste de iubire”, “Scrisoare de dor”, “S-a rupt o coarda la vioara”, “L’amour c’est pour rien”, “Vechiul tango”, “Marea mea iubire”, “Prego vuoi ballare con me”, “Sa nu uitam sa iubim trandafirii” – variant in spaniola. Bineinteles ca ascultatorilor li s-a oferit si un moment folcloric – “Dragostea e ca si-o raie”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu