"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 decembrie 2011

Margareta Paslaru dedica “Premiul de Excelenta Electrecord” maestrului George Grigoriu



sursa: http://margaretapaslaru.blogspot.com/2011/12/margareta-paslaru-dedica-premiul-de.html
Margareta Paslaru dedica Premiul de Excelenta Electrecord primit la Sala Palatului vineri, 9 Decembrie, maestrului George Grigoriu, in amintirea debutului discografic cu piesa "Chemarea marii" scrisa special pentru vocea ei. Melodia inregistrata in 1959 la Radio cu Sile Dinicu, a fost trasa pe discul Nr 3002 in 1960 sub bagheta muzicianului Alexandru Imre. In 1961 tot "Chemarea marii" bate recordul vanzarilor in interpretarea elevei Paslaru Margareta. La Budapesta, publicatia EstiHirlap mentioneaza faptul ca in 1963 Margareta noastra videa 300.000 de discuri fiind deja cunoscuta in Europa.
 _______________________________________________________________________________________________________

Sursa: Jurnalul National / 06.12.2011 / autor Dana Andronie
"(...)De remarcat faptul că Gică Pe­tres­cu este artistul cu cele mai multe discuri editate la Electrecord, în nu­măr de 67 (plus 7 casete şi 3 CD-uri). Este urmat apoi de Margareta Pâslaru (...)66 de discuri, 5 casete, 4 CD-uri (...), Ion Dolănescu – 50 de discuri (plus 20 de casete şi 7 CD-uri).(...)"
 ________________________________________________________________________________________________
      
           In noiembrie 2010, la Gaudeamus, Margareta Paslaru a primit “Trofeul Electrecord” cu prilejul sarbatoririi a 50 de ani de la primul sau disc.
         Vineri 9 decembrie 2011, celei pe care maestrul George Grigoriu a considerat-o “un mit al muzicii usoare”, Margaretei Paslaru, i s-a inmanat “Premiul de Excelenta Electrecord” la Sala Palatului.
            Diversitatea interpretativa s-a facut remarcata si pe scena galei unde am asculat longeviva compozitie a Margaretei Paslaru “Lasa-mi toamna, pomii verzi” pe versurile Anei Blandiana; intr-o noua orchestratie, cu grup vocal, versiunea a fost apreciata de public prin aplauze pe durata intregii melodii. Este de remarcat ca a fost singura solista prezenta la Gala care, spre deliciul publicului, a interpretat atat muzica usoara cat si folclor “S-ar gati badea de nunta”. A primit flori, a fost ovationata, cu greu a putut iesi din scena cand aplauzele nu mai conteneau. Si asta s-a intamplat dupa miezul noptii, la 5 ore dupa inceperea spectacolului. Pentru un mare artist nu exista ora iar publicul simte si apreciaza asta cu atat mai mult cu cat au trecut 53 de ani de la debutul artistei.
            La solicitarea compozitorilor, Margareta a inregistrat sute de melodii pe 66 discuri de ebonita si vinil la care se adauga numeroase compilatii, casete audio, CD-uri.
            “Chemarea marii” a fost prima melodie inregistrata de Margareta Paslaru  la radio in 1959, fiind reluata la Electrecord in 1960 pe discul 3002.  In interpretarea sa melodia ajunge la cote de maxima popularite, batand  recordul vanzarilor in 1961 – 26.000 exemplare.
            In 14 februarie 1963 revista aparuta la Budapesta “ESTI HIRLAP” scria: “Margareta Paslaru este cea mai cunoscuta si cea mai tanara stea a muzicii usoare romanesti. Cu cele 300.000 de discuri detine si recordul tarii pe discuri. Vocea adanca a Margaretei este de acum cunoscuta in toata Europa” 
            Succesele interpretative din radio si televiziune, apoi pe discuri, au incurajat vanzari constante in anii urmatori. Ziarul Informatia Bucurestiului scria in decembrie 1968:
“Margareta Paslaru a primit «Discul de Aur». In cadrul «Saptamanii discului», la magazinul Muzica, Margaretei Paslaru i s-a inmanat «Discul de Aur» – premiu acordat de C.S.C.A. pentru interpretarea compozitiilor romanesti. Anul acesta, odata cu ultimul disc aparut pe luna decembrie, Margareta Paslaru a intrunit un numar de 100 de melodii imprimate la Electrecord”. (n.a.  C.S.C.A – Consiliul se Stat pentru Cultura si Arta).
            Ca urmare, in ianuarie 1969 Margareta este aleasa pentru a reprezenta Casa de Discuri Electrecord la  MIDEM - Targul International al Discului  de la Cannes -1969. In seara de gala, alaturi de alti mari artisti ai lumii: Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano, Margareta Paslaru a primit Trofeul MIDEM. Cu prilejul aniversarii a 80 de ani, marelui sansonetist francez Maurice Chevalier i s-a oferit Supertrofeul MIDEM.
            Este de remarcat un alt fapt, cred eu unic, in colaborarea cu Electrecord. Margareta Paslaru a inregistrat muzica usoara - romaneasca, repertoriu international, compozitii proprii, folclor autentic (printre care Cantec din Oas, Bade palarie noua, S-ar gati badea de nunta), prelucrari de folclor orchestrate de Richard Oschanitzky (Pe de deal pe la Cornatel, Valeleu, Tarina de la Gaina), muzica filmelor in care a jucat (Tunelul, Impuscaturi pe portativ, Veronica) si “Teatru la microfon”.
            La inregistrarea piesei “Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu Margareta Paslaru a interpretat rolul Manti, alaturi de Octavian Cotescu, Rodica Tapalaga, Vasilica Tastaman, Mihai Paladescu, Cornel Coman in regia Valeriu Moisescu  - disc EXE 01827-01828  iar in dramatizarea romanului “Soseaua Nordului” scris de Eugen Barbu, Margareta a interpretat rolul principal feminin, Marta, alaturi de Constantin Brezeanu, Victor Rebengiuc, Corado Negreanu, Mircea Albulescu, Alfred Demetriu, Emil Hosu, Ica Matache in regia lui Constantin Moruzan – disc 16-EXE-01020 .
            Margareta Paslaru se numara printre putinii colaboratori fideli Casei de Discuri Electrecord in peste jumatate de veac.
            Multumesc doamnei Emilia Nicolae pentru fotografiile din spectacol.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu