"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 noiembrie 2010

VIP : Margareta Paslaru fuge de aparitiile „fara substanta”


Sursa: VIP_nr.48(938)-29.11-5.12.2010; autor Livia Lixandru

Margareta Paslaru a debutat in muzica usoara in anul 1958 la Casa de Cultura Grivita Rosie, fiind acompaniata de Paul Ghenter. In cei 50 de ani de cariera, artista a reusit sa se faca iubita si apreciata atat in tara, cat si in strainatate. Pe langa cariera muzicala, Margareta Paslaru a jucat si in numeroase filme romanesti, in 1964 fiind distribuita de maestrul Liviu Ciulei, alaturi de Toma Caragiu, in Opera de trei parale, in rolul lui Polly Peachum. In prezent, artista face ceea ce ii place mai mult, incurajand tineri din diferite domenii muzicale.


- Care este primul lucru care va vine in minte atunci cand va ganditi la copilarie?

- Primul lucru la care ma gandesc este legat de casa si atelierul bunicului meu, sculptorul Ion Dimitriu Barlad, debutul pe scena Operei in rolul copilului din Madama Butterfly de Puccini, la varsta de patru ani si jumatate, lectiile de harpa, balet si pian, teatrul construit de mine si tot ce apartine anilor traiti in acea atmosfera artistica.

- Care sunt activitatile care va ocupa majoritatea timpului?

- Aceleasi activitati pentru care am avut chemare, vocatia pentru muzica, poezie, schitarea costumelor, la care se adauga rubrica permanenta Margareta prezinta pe... , din cadrul emisiunii Radioul de sambata seara, semnata de Pompilius Onofrei. Impreuna incurajam tineri talentati din diferite domenii muzicale, pop, folclor, muzica clasica. Ne dorim un viitor mai bun pentru ei si incercam sa-i ajutam in tot ceea ce isi propun.

- Care a fost cea mai grea perioada din viata dvs?

- Pierderea celor dragi raneste sufletul, provocand dureri fara leac pe parcursul intregii vieti. Eu am avut parte de astfel de momente. Privesc spre infinitul ceresc si ii simt pe toti ocrotindu-ma de acolo... de sus.

- Ce impresie aveti despre interpretii de muzica din Romania?

- Ii admir pe tinerii muzicieni, unii sunt inzestrati, raspandesc noi energii. Este un lucru bun.

- Ati regretat vreo clipa ca v-ati apucat de muzica?

- Nu. Intreaga mea fiinta vibreaza la pasiunea mistuitoare pentru muzica. Au fost 63 de compozitori care mi-au incredintat creatiile lor. Daruiesc tinerilor roadele inspiratiei proprii, adunate intr-o culegere tiparita, Lasa-mi toamna, pomii verzi.

- Sunteti in industria muzicala inca din perioada comunista. Cum s-a schimbat aceasta in timp?

- Un artist nu trebuie catalogat in functie de schimbarile social-politice. Actori, interpreti, muzicieni, balerini, toti se daruiesc fara limite. Artistul este intr-o continua devenire. Schimbarea induce progresul, dar numai daca este bine inteles.

- Cu ce se confrunta acum un tanar artist din Romania?

- Cred ca tinerii de azi sunt in masura sa va raspunda. Cei care se afla la inceput de drum stiu cel mai bine ce fel de probleme intampina. Nu pot decat sa ma ocup de indrumarea celor interesati.

- In timpul liber, ce alte pasiuni aveti?

- Pentru cineva fara astampar, curios si pasionat ca mine, notiunea de timp liber nu prea exista. Citesc, ma inspir din natura, compun, vizionez filme bune.

- Aparitiile in public au fost rare in ultima vreme. Care este motivul?

- Pregatirea evenimentului „50 de ani de la primul disc”, coordonarea repertoriului de pe CD-ul de autor, impreuna cu Tudor Isaru si Mioara Panaite, noile inregistrari, campaniile umanitare, toate la un loc sunt activitati care cer timp. Ma feresc de aparitii fara substanta, o veche zicala spune: „Vorba multa, saracia omului”.

- Care este cel mai mare regret pe care il aveti?

- Regretele sunt tardive. Fireste, mi-ar fi placut sa-mi completez studiile la Conservator si la Academia de Teatru si Cinematografie.

- Care este locul in care ati vrea sa traiti?

- Libertatea ne ofera tuturor sansa de a calatori, ceea ce este minunat. Eu am calatorit foarte mult si ma bucur ca am avut sansa sa vad atatea locuri minunate.

- Care credeti ca sunt cei mai talentati artisti romani care au sanse sa reuseasca si pe scena internationala?

- Delicata intrebare. Vom trai si vom vedea daca vor straluci si vor fi aplaudati in tara si in lume.

- Ce doriti sa realizati cel mai mult in aceasta perioada?

- Este o surpriza pe care nu o pot dezvalui decat in 2011.

- Un lucru pe care lumea ar trebui sa-l stie despre dvs...

- De o jumatate de veac lumea stie despre mine ceea ce merita stiut.

- Ce sfaturi le-ati da unor tineri care se afla la inceput de drum si care isi doresc o cariera muzicala?

- Nu-mi permit sa dau sfaturi. Cand sunt solicitata, raspund prin a-i indruma.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu